Blogs

« Vorige - Volgende »

Boskoops Roem is echt geschiedenis

26 februari 2015 - 18:05  •  Sjaak Blaazer  •  reacties

Boskoops Roem is echt geschiedenis

Het oude, vertrouwde eet- en drinkcafé Boskoops Roem aan de Zijde, tegenover het vroegere gemeentehuis, houdt op te bestaan. Het pand is aan zijn eind, het is te oud geworden en uitbaatster Debbie de Geus gaat een nieuw eethuis beginnen in het voormalige pand van Both en Bavelaar, ook op de Zijde naast Eurohome en Werkse. Wat er met Boskoops Roem gaat gebeuren is nog onbekend.

De geschiedenis van het pand dat tot het eind van dit jaar Boskoops Roem, eet- en drinkcafé, herbergt, is lastig te achterhalen, ook al omdat vergunningen vroeger op naam werden uitgegeven. Het pand is in de negentiende eeuw gebouwd als onderkomen voor de eerste christelijke lagere school in Boskoop. Het deed van 1858 tot 1893 dienst, want op 9 april 1893 werd een nieuwe school in de Nieuwstraat in gebruik genomen.

Bekend is wel dat het pand aan de Zijde na de oorlog in het bezit kwam van Piet van den Berg die er ijs begon te verkopen. Later schakelde hij even over op patat en een van de oudere klanten van het huidige eetcafé weet nog dat hij er zijn eerste frikadel at. In die tijd veranderde het karakter steeds meer van lunchroom naar een koffiehuis. In die tijd kwamen er ook veel bomenzoekers koffie drinken, want de wekelijkse beurs werd toen gehouden in het veilinggebouw aan de overkant.

Het café ging na verloop van tijd apart. Dat café dat eerst Het Stadhuis heette en later werd omgedoopt tot Hier is ’t, sloot vorig jaar definitief de deuren. 

Na Piet van den Berg nam zijn zoon Martin het even over, daarna kwamen er verschillende exploitanten, zoals Jan Patat, Willem Radder, Jan en Petra, en Piet en Mien. Sinds 2010 draait Debbie de Geus Boskoops Roem.

Hoewel de officiële naam Boskoops Roem is, tegenwoordig met de ondertitel Eet- en drinkcafé, praat Debbie de Geus liefdevol over haar ‘kroeg’. De zaak waar alles hetzelfde is gebleven: het interieur, het meubilair, de gezelligheid, de vaste klanten en de kaart- en leestafel. “Als die oude tafel kon vertellen, dan zou Boskoop heel veel boeiende verhalen rijker zijn,” zegt Debbie, die het jammer vindt dat zij de tafel niet mee mag nemen naar haar nieuwe pand.

“Ja, ik probeer mijn nieuwe eet- en drinkcafé eenzelfde uitstraling te geven als Boskoops Roem. Natuurlijk zullen er wel dingen anders zijn, maar de mensen moeten zich er thuis voelen. Het oude vertrouwde, het kneuterige mag niet verdwijnen. Ook het eten, de gewone Hollandse pot zal blijven. Dat willen mijn klanten ook.” De klanten zijn veelal oudere Boskopers, maar de laatste tijd weten vooral in het weekend ook veel jongeren Boskoops Roem te vinden.

Vandaar dat Debbie de Geus positief naar de toekomst kijkt: “En als het nu ook eens lukt om ook weer wat leven in het gemeentehuis te krijgen, dan wordt Boskoop een stuk gezelliger,” zegt Debbie de Geus die verhuist als het pand bedrijfsklaar is. De planning is 1 januari 2016, maar als alles meezit, kan het ook zo maar een of twee maanden eerder worden.

Foto's:
Debbie de Geus achter de tap. Zij gaat op de Zijde een nieuw eet- en drinkcafé beginnen (foto sjb)
Boskoops Roem werd in 1858 gebouwd als eerste christelijke lagere school in Boskoop (tekening Toon Hendriksen)
Boskoops Roem, toen nog lunchroom geheten, in de jaren vijftig. Aan het exterieur is weinig veranderd
Debbie de Geus met een paar vroege gasten (foto sjb)

Fotograaf: Josh Walet
’t Koffiehuis.'
’t Koffiehuis

Eet & Drink Cafe in het centrum van Boskoop