Blogs

« Vorige - Volgende »

Wat moesten we nou toch met koper?

22 januari 2014 - 17:03  •  Annalies Nijlant  •  reacties

Wat moesten we nou toch met koper?

Dit is dus mijn eerste blog voor InBoskoop en dan wil je een onderwerp bedenken wat gelijk ‘pakkend’ is. Gelukkig is dat niet zo moeilijk in zo’n nieuw jaar: ik begin met de nieuwe materialen van 2014!

Eerst even een korte inleiding over de interieurwereld.

Net als in de kledingmode is de interieurwereld onderhevig aan trends. Het grote verschil is dat er in de interieurbusiness niet zo snel geproduceerd en geschakeld kan worden en dat de trends wat langer doorlopen. Er is dus geen sprake van zomer- en wintertrends. Deze trends worden meestal bepaald door trendwatchers en gepresenteerd op prestigieuze woonbeurzen in Milaan en Parijs en in internationale vakbladen.

Voor de vertaling van trends naar ontwerpen, kleur en stoffen etc. met daarna het productietraject, kunnen we zomaar één jaar uittrekken. En voordat de trends helemaal ‘ingeburgerd’ zijn (dat wil zeggen te koop bij Ikea, bouwmarkten, woonboulevard) zijn we zeker nóg een jaar verder.

Waarom vertel ik dit allemaal? Een goede interieurstyliste is op de hoogte van de laatste trends. Ik doe niets liever dan het internet afstruinen, vakbladen lezen en beurzen bezoeken. Zo blijf ik op de hoogte van de allerlaatste trends.

Maar je komt wel eens iets tegen, waarvan je denkt: “Hoe moet dit in vredesnaam vertaald worden naar een interieur?” Het komt voor dat er materialen zijn die ik eigenlijk stiekem helemaal niet mooi vindt. Een goed bijvoorbeeld hiervan is ‘koper’, je weet wel dat metalen materiaal met een lelijke roodachtige kleur en wat kitscherige uitstraling!

Toen vorig jaar koper (zowel de kleur als het materiaal) als interieurtrend naar voren werd gebracht, was mijn eerste reactie dan ook “dit gaat vast geen trend worden, want hier zitten mensen echt niet op te wachten!”.

Ik heb – eerlijk is eerlijk - ongelijk gehad, kijk maar eens naar de afbeeldingen hieronder! Verffabrikanten en meubelproducenten hebben koper omgebogen tot een product en kleur met een prachtige warme uitstraling en oneindig veel mogelijkheden en toepassingen. Koper is als kleur heel goed te combineren met nagenoeg alle kleuren en is verkrijgbaar bij alle verffabrikanten. Ook heel handig: spuitbussen met koper om accessoires zelf te pimpen!

Koper kan als product gebruikt worden voor vele doeleinden: tafels, wandbekleding, accessoires,… Maar ook gewoon als leiding, niet verstopt in de muur maar gewoon zichtbaar op de wand.

Het is voor mij een goed voorbeeld hoe je mening over een kleur en materiaal kan veranderen, omdat het op een andere manier gebruikt wordt dan waar het in eerste instantie voor bedoeld is. Een interieurontwerpster is nooit te ervaren om te leren.

Fotograaf: Josh Walet