« Vorige - Volgende »

Zwemmen in AquaRijn en zwemlessen De Hoorn

5 januari 2016 - 10:39  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Zwemmen in AquaRijn en zwemlessen De Hoorn

"Zwembad AquaRijn is voortaan alle dagen open voor banen zwemmen en in De Hoorn zijn meer lesuren ingepland." Zo vat directeur Remco Pielstroom de veranderingen op korte termijn samen. Per 1 januari is het beheer van beide Alphense zwembaden in handen van de nieuwe exploitant De Thermen 2. Roosters en informatie is te vinden op www.dethermen2.nl.

"Tot de zomer nemen we de tijd om te bekijken hoe het nu loopt en welke zaken we anders willen. Eerst wil ik even thuis raken in beide baden", zegt directeur Pielstroom. "We weten echt wel welke kant we op willen met de zwembaden. Maar, dit jaar is voor ons een proefjaar. We willen voldoende tijd uittrekken om het nieuwe beleid goed neer te zetten. Daarvoor moeten we ook contacten leggen met organisaties en verenigingen in de gemeente. Daar ben ik overigens al mee begonnen. In de afgelopen weken zijn veel eerste gesprekken gevoerd. Ik moet iedereen nog leren kennen, ook al ben ik een echte Alphenaar."

Er verandert dus weinig voor de gebruikers. Voor de verenigingen niet en ook niet voor de bezoekers. De belangrijkste wijziging die dit jaar nog wordt doorgevoerd is de aansluiting bij het Nationaal Platform Zwembaden om NRZ-diploma’s uit te kunnen reiken. "We willen de bekende ABC-diploma’s gaan uitreiken. Dit systeem wordt door 80 procent van de zwembaden gebruikt. De NRZ werkt aan certificering. Om deze diploma’s uit te mogen reiken moet een zwembad straks een licentie hebben."

Hoewel het duidelijk is dat De Thermen 2 eerst pas op de plaats maakt, is er wel degelijk sprake van een flinke ambitie. Pielstroom zit dan ook vol toekomstplannen. "We willen op termijn AquaRijn ook volop in gebruik nemen. Het bad moet vaker open met een groter aanbod, zodat we daar ook veel bezoekers kunnen trekken. Verder vind ik dat elk zwembad midden in de maatschappij moet staan. Er wordt dan ook naar partners gezocht waarmee we meer kunnen aarden in de gemeenschap. Ik denk dan bijvoorbeeld aan samenwerken met SWA voor horecamedewerkers en met Participe voor dagbesteding van cliënten. AquaRijn heeft hiervoor genoeg mogelijkheden."

Een doorn in het oog van Pielstroom is het schoolzwemmen: "Dat moet echt een nieuwe rol krijgen in beide zwembaden. Dan kan bijvoorbeeld door niet langer met één klas een heel jaar te gaan zwemmen, maar in clusters van vijf weken zwemmen als sport neer te zetten."

Het is de bedoeling dat er voor de zomer een handtekening staat onder een contract voor de komende tien jaar. Daarvoor moet het beleidsplan helemaal af zijn. In de baden komen jaarlijks 200.000 bezoekers. "Dat aantal moet flink omhoog. Ik verwacht dat dat kan als we vaker open zijn en meer activiteiten ontplooien."

Remco Pielstroom is binnen de Nederlandse zwemwereld geen onbekende. Voorheen leidde hij zwembad De Zandzee in Bussum en daarvoor zwembad De Does in Leiderdorp. Als opleiding heeft Pielstroom het CIOS gedaan en hij is zelf zweminstructeur geweest. Daarna heeft hij verschillende managementsopleidingen gevolgd, onder meer intern bij Sportfondsen Nederland. Hoewel de 'echte' overgang naar De Thermen 2 op 1 januari was, is Pielstroom al een paar weken aan de slag in Alphen aan den Rijn.

Fotograaf: PR De Thermen2