« Vorige - Volgende »

Geen wantoestanden op Boskoopse vogelmarkt

4 augustus 2017 - 09:10  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Geen wantoestanden op Boskoopse vogelmarkt

In het Plantarium in Boskoop is elke maand een vogelmarkt. Naar aanleiding van vragen uit de politiek is een inspectie uitgevoerd door de gemeente Alphen aan den Rijn. Hoewel er verbeterpunten zijn, is er geen reden om te denken aan wantoestanden of het schenden van dierenwelzijn.

Een medewerker van Team Veiligheid & Inspectie heeft de Boskoopse vogelmarkt onaangekondigd bezocht. Eerst is anoniem een rondje van een halfuur gemaakt, daarna volgde een rondleiding en gesprek met de organisatie van de vogelmarkt. De conclusie van de inspecteur luidt: "De vogelmarkt wordt georganiseerd door vogelliefhebbers die hobbymatig bezig zijn met het houden en beschermen van vogels. lk heb geen misstanden waargenomen. Kleine verbeteringen kunnen wel plaatsvinden."
Tijdens de vogelmarkt worden het reglement gebruikt van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). Hier worden de markten ook aangemeld. De NBvV voert controles uit op de naleving van het reglement. Elke markt zijn er twee controleurs van de organisatie aanwezig die toezicht houden op het welzijn van de vogels.

Zang en Kleur
Vogelvereniging Zang en Kleur organiseert sinds 1967 de Boskoopse vogelmarkt. Zang en Kleur is een groep vogelliefhebbers. De markt is van 9.00 tot 13.00 uur. Er is een voorverkoop tussen de handelaren van 7.00 tot 9.00 uur. De winst op de markt wordt gebruikt voor de aanleg en onderhoud van de volière op de kinderboerderij en bij zorgcentrum Floravita.

Nederlandse vogelmarkten
In 2016 zijn onderzoeken gepubliceerd door Vroege Vogels en Stichting Papegaai over wantoestanden bij Nederlandse vogelmarkten. Naar aanleiding van deze uitzendingen wilde GroenLinks weten hoe het ermee staat op de Boskoopse vogelmarkt. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de onaangekondigde controle laten uitvoeren door Team Veiligheid & Inspectie. De medewerker heeft geen wantoestanden of dierenleed aangetroffen. Wel is er een aantal kleine verbeterpunten. GroenLinks vindt dit onvoldoende en heeft onlangs aanvullende vragen gesteld.

Fotograaf: Josh Walet