« Vorige - Volgende »

Les over Boskoop tijdens WO2

21 april 2015 - 14:54  •  Sjaak Blaazer  •  reacties

Les over Boskoop tijdens WO2

Boskoopse basisschoolleerlingen van de groep 8 krijgen de komende weken geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog. Ger Bobeldijk-Van Gelderen vertelt een persoonlijk verhaal; onder meer over haar vader wiens naam op het monument staat. Sjaak Blaazer, die 25 jaar geleden in opdracht van de gemeente het boek ‘Boskoop 1940-1945’ schreef, vertelt over de bezetting, het verzet, de rol van Boskoop en waarom het belangrijk is dat er op 4 mei aan die tijd wordt teruggedacht.

Het was in Boskoop  lange tijd gebruikelijk dat kinderen van de basisscholen voorlichting kregen over de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester ontving dan een groepje kinderen op het gemeentehuis en vertelde wat over de oorlog. Toen al deed Ger Bobeldijk haar persoonlijke verhaal. Nu het gemeentehuis voor dergelijke bijeenkomsten (even) niet beschikbaar is, is er voor gekozen om het verhaal door Sjaak Blaazer en Ger Bobeldijk op alle basisscholen te laten vertellen. De scholen reageerden unaniem enthousiast.

Dinsdagmorgen 14 april gingen de lessen over WO2 van start bij Eben-Haëzer. ’s Middags werd het verhaal verteld op de Rehoboth-school en donderdag werd De Populier bezocht. Bijzonder was dat dit keer veel informatie op PowerPoint was gezet, zodat de kinderen foto’s van tanks op de zeer herkenbare Boskoopse brug zagen rijden. De bevrijding door de Canadezen en het 'afvoeren' van Duitse soldaten vonden de kinderen indrukwekkend. Na afloop van de les werden Blaazer en Bobeldijk bestormd met vragen.

De komende weken krijgen de andere Boskoopse basisscholen les over WO2. Dinsdag 21 april gebeurt dat op De Zevensprong en De Akker, dinsdag 28 april op de Ichthus en Immanuël.

Fotograaf: Josh Walet