« Vorige - Volgende »

Vernieuwde Ringdijk beschermt komende jaren tegen wateroverlast

11 september 2019 - 14:07  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Vernieuwde Ringdijk beschermt komende  jaren tegen wateroverlast

De Ringdijk (Linnaeuskade) is vernieuwd en werd vandaag feestelijk in gebruik genomen. Samen met wethouder Gert-Jan Schotanus van Alphen aan den Rijn werd bij de dijk een bijenhotel onthuld. De Dijk is ingezaaid met een mengsel van bij-vriendelijk bloemzaad. Hoogheemraad Ineke van Steensel is blij met de dijkverbetering: “De kerntaak van Rijnland is dat de dijken veilig zijn. De inwoners van Boskoop houden de komende jaren droge voeten nu er groot onderhoud is gepleegd aan de Ringdijk en Linnaeuskade”.

Wethouder Gert-Jan Schotanus over de dijkverbetering: "Er is een veilige en duurzame oplossing gerealiseerd voor de Boskopers, in een mooie omgeving die uitnodigt tot bewegen en elkaar ontmoeten in de openbare ruimte. Een mooi resultaat."

De Linnaeuskade/Ringdijk is over een lengte van 1,5 kilometer verbeterd. De dijk is verstevigd en opgehoogd. Op verzoek van kinderboerderij ‘de Contactweide’ is het terrein van de kinderboerderij heringericht.

De Ringdijk is een veenkade, opgebouwd uit veen, die verstevigd wordt met klei. Een veenkade is bijzonder kwetsbaar, waardoor de werkzaamheden met de nodige voorzichtigheid en licht materiaal zijn uitgevoerd.
In 2014 is de Linnaeuskade overgelopen door hevige neerslag. De Ringdijk is toen uit voorzorg op diverse plaatsen opgehoogd om eventuele nieuwe overstromingen te voorkomen. Deze dijkverbetering behoort tot het geplande groot onderhoud.

Met het onderhoud van de dijken heeft Rijnland ook aandacht voor de biodiversiteit en zet zich in voor een bij-vriendelijke omgeving. Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn is ervoor gekozen om de Linnaeuskade in te zaaien met een bij-vriendelijk bloemmengsel. Samen met Alphense wethouder Schotanus onthulde hoogheemraad Van Steensel onder toeziend oog van de omwonenden en bezoekers van de kinderboerderij het bijenhotel, dat op de Linnaeuskade is geplaatst. Waarna de officiële opening feestelijk werd beklonken.