« Vorige - Volgende »

Datalek gevolg van controlefout printopdracht

21 juni 2019 - 15:33  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Datalek gevolg van controlefout printopdracht

Het "datalek" dat is ontstaan met het verspreiden van de vakantietoeslagen van uitkeringsgerechtigden is een gevolg van een menselijke fout. Dit schrijft het college als antwoord op de vragen die de PvdA heeft gesteld.

De PvdA heeft het college gevraagd hoe de fout gemaakt heeft kunen worden. 'De printers bij de repro staan standaard ingesteld op dubbelzijdig printen. Dit ook om papier te besparen. Bij het printen van de specificatie is deze standaard-instelling niet aangepast', schrijft het college.

Met zo'n proces als het versturen van deze brieven wordt normaal de printopdracht nog extra gecontroleerd om fouten te voorkomen. Door een menselijke fout is dat bij deze printopdracht helaas niet gebeurd.

De gemeente meldt dat zij er in de toekomst alles aan gaan doen om deze fouten te voorkomen. Ook worden de werkprocessen onder de loep genomen om te kijken waar het mis is gegaan. De vakafdeling zal de komende periode meekijken om fouten te voorkomen. 'Ondanks alle maatregelen kunnen we niet uitsluiten dat er in de toekomst een menselijke fout wordt gemaakt', aldus de gemeente.

Uitkeringsgegevens naar de verkeerde personen
Bij de verzending van de specificatie van de vakantietoeslag aan alle inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet heeft Gemeente Alphen aan den Rijn een fout gemaakt. Door een menselijke fout zijn de specificaties per ongeluk dubbelzijdig geprint.

Hierdoor hebben 1.017 inwoners van gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag & Braassem en Nieuwkoop een specificatie ontvangen met op de achterkant de gegevens van een andere inwoner.

Fotograaf: Josh Walet